Hosting Nedir?

İnternet siteleri de tıpkı gerçek hayattaki siteler gibi bir arazi üstüne kurulurlar. Bir internet sitesini yayınlamak amacıyla lüzumlu olan sanal araziye “hosting” adı verilir. İngilizce bir terim olan hosting, dilimize “internet barındırma kısmı” ya da “barındırma kısmı” olarak çevrilebilir.

Hosting; internet sayfanıza ait bütün dosyaların, senenin 365 günü bir bilgisayarda saklanması ve erişime açık tutulması hizmetidir. Bu bilgisayarlara ise “server” ya da “internet sunucusu” adı verilir.

Web sunucuları, evinizde ya da ofisinizde tespit edilen bilgisayarlardan donanımsal olarak daha özellikli makinalardır. Serverlar; “datacenter” ya da “veri merkezi” olarak adlandırılan yerlerde barındırılırlar. Veri merkezleri; çok yüksek süratli internet bağlantısına sahiptir, elektrik kesintileri yaşanmaz, sel ve deprem aynısı natural afetlere karşı korunaklıdır. Bu sebeple, siteleriniz her koşulda ziyaretçilerinin erişimine açık olur.

hosting nedir
hosting nedir
Hosting Ne İşe Yarar?


Web sitenizin amacıyladeki resimler, yazılı içerikler, fonksiyon dosyaları, özetle sitenin yayınlanması amacıyla lüzumlu olan her şey hosting hesabınızda saklanır. Ziyaretçiler internet tarayıcısına sitenizin adresini yazdığında, sitenize ait dosyaların barındırıldığı sunucuya yönlendirilir. Bir hosting hesabına sahip olmadan, sitenizi internet üstünde yayınlamanız olası değildir.

Hosting Türleri Nelerdir?


Hosting hizmeti; sitenizin gereksinimi amacıyla lüzumlu olan kaynakların boyutuna, sunucunun kullandığı işletim sistemine ve sağlanma çeşidine göre detaylı adlar altında pazara sunulurlar.

Kullandığı İşletim Sistemine Göre Hosting Çeşitleri
Web sunucuları da gerçekte bir bilgisayar bulunduğu amacıyla, tıpkı evinizdeki ya da ofisinizdeki bilgisayarlar gibi işletim sistemine gereksinim duyarlar. İşletim sistemine göre iki değişik hosting çeşidi bulunmaktadır.

Linux Hosting: “Linux tabanlı hosting” olarak da bilinir. Linux işletim sistemini kullanıldığı hosting türüdür. PHP, MySQL, Perl ve Cgi sarfedilen siteleri barındır amacıyla idealdir. Hem de WordPress ve OpenCart gibi tanınmış CMS sistemleri en iyi Linux hosting paketleri ile barındırılır.
Windows Hosting: “Windows tabanlı hosting” olarak da bilinir. Windows işletim düzeneğinin kullanıldığı hosting türüdür. ASP kodlama dilinde yazılmış olan siteleri barındır amacıyla idealdir. Hem de .NET Framework üstünde tasarlanan programlar, en stabil Windows hosting üstünde çalışır. MSSQL ve Access veri tabanının en iyi çalıştığı hosting türü de Windows hostingtir.
Paylaşım Türüne Göre Hosting Çeşitleri
Host hizmetinin verildiği sunucularda bir site barındırılabileceği gibi, detaylı yollarla parçalanarak aniden çok site de barındırılabilir. Hosting hizmeti paylaşım çeşidine göre dört gurupta incelenebilir.

Dedicated Server: “Fiziksel sunucu” olarak da isimlendirilmektedir. Sunucunun bütününün (ötürüsı ile bütün sunucu kaynaklarının) müşteriye ait bulunduğu hosting çeşididir. Dedicated server alanlar bu sunucuda bir site barındırabileceği gibi, detaylı sanallaştırma metotları ile aniden çok site de barındırabilirler.
VDS: İngilizce “Virtual Dedicated Server” baş harflerinin kısaltılması ile oluşturulmuştur. “Sanallaştırılmış Fiziksel Sunucu” olarak dilimize çeviri edilebilir. VDS paketleri; bir fiziksel sunucunun detaylı programlar aracılığı ile aniden çok fiziksel sunucu olarak kullanılmasına imkan tanır. Bir dedicated server VDS olarak bölünürse, her VDS’nin kendisine ait bir işletim sistemi ve kaynakları olur. Yani bir sunucudaki VDS hesapların birtakımları Linux işletim sistemi kullanırken, birtakımları Windows işletim sistemi kullanabilir.

VDS hosting paketlerinde sunucu kaynakları, her VDS amacıyla ayrı ayrı atanır. Mesela 2 TB depolama kısmı olan bir fiziksel sunucudaki 2 VDS hesabından birine, 512 GB depolama kısmı tanımlanabilirken, diğerine 1536 GB depolama kısmı tanımlanabilir. Trafik, RAM gibi diğer kaynakları da bu şekilde saptamak olasıdür.
VPS: İngilizce “Virtual Private Server” baş harflerinin kısaltılması ile isimlendirilmiştir. “Sanallaştırılmış Özel Sunucu” şeklinde dilimize çevrilmesi olasıdür. Tıpkı VDS paketlerinde bulunduğu gibi, bir fiziksel sunucunun sanallaştırılarak değişik fiziksel sunuculara ayırmak sureti ile oluşturulur. VDS’den farkı ise sunucu kaynaklarının ortak kullanılmasıdır. Yani bu hosting modelinde, server üstünde kurulu olan VPS hesapları; RAM, CPU ve diğer kaynakları anlık gereksinimleri tarafında kullanır.
Shared Web Hosting: Piyasada “paylaşımlı hosting” adı ile satılır. Adından da anlaşılacağı üzere, bir sunucu üstünde çoğu internet sitesinin barındırılması hedefi ile kullanılmaktadır. Paylaşımlı hosting hesaplarında, bir hesapta yalnızca bir site barındırılabilir. CPU ve RAM gibi kaynaklar, sunucudaki bütün siteler doğrulusunda ortak olarak kullanılır. Bu sebeple, serverda tespit edilen diğer sitelerin aşırı kaynak kullanımı sebebi ile siteniz erişim sorunu yaşayabilir. Ekonomik olması sebebi ile ziyaretçisi az olan ve çok çok kaynak gereksinimi olmayan siteler amacıyla idealdir.
Diğer Hosting Çeşitleri
Yukarıda listelenen hosting çeşitleri dışında piyasada “WordPress Hosting”, “Cloud Server”, “Kurumsal Hosting” ve “E-posta Sunucusu” adı ile satılan dört değişik hosting hizmeti daha bulunmaktadır.

WordPress Hosting: WordPress kullanımı amacıyla özel olarak optimize edilmiş hosting çeşididir. Linux tabanlı sunucular üstünden tahsis edilir. WordPress kullanılarak yayınlanmış internet siteleri, sunucu kaynaklarını çok tükettiği amacıyla; bu internet barındırma ürünü son senelerde tercih edilmeye başlanmıştır.

Bu hosting paketi genellikle WordPress kurulmuş şekilde satılır. Sitenizi daha fonksiyonel duruma getirecek çoğu program ve bedava temalar da standart olarak yüklüdür. Hem de WordPress yazılımının kendisinde oluşacak her türlü güncelleme otomatik olarak alınır.

WordPress hosting paketlerinde genellikle hosting paneli erişimi yoktur. WordPress dosyalarında planlama gerçekleştirme istendiğinde ise WP-CLI adlı eklenti kullanılır. Bu eklenti admin panelinde bir komut satırı oluşturur ve tema, eklenti, sistem dosyalarının düzenlenmesi bu komut satırından yapılır.

WordPress hostinglerde depolama kısmı amacıyla SSD kullanılır. Disk okuma ve yazma kapasitesi HDD’ye göre daha süratli bulunduğu amacıyla, ziyaretçilerin içeriklere erişimi daha süratli duruma gelir.

WordPress’in emniyet bakımından zayıf olan yönleri, detaylı emniyet yamaları ile daha kuvvetli duruma getirilir. Hem de önbellekleme prosedürü amacıyla değişik yazılımlardan yararlanılarak, sitenin daha süratli çalışması sağlanır.

Bazı paketlerde CDN servisleri ve SSL sertifikaları da kullanmak olasıdür. Hem de subdomain kullanmanın olası bulunduğu paketlerde satılmaktadır.

En büyük iki dezavantajının ilki; sitenizi WordPress dışında değişik bir scriptte yayınlamak isterseniz, bu prosedürün hosting türünüzü değiştirmeden olası olmayışıdır. İkinci dezavantajı ise sunucu erişimi olmadığı amacıyla, sunucunuz üstünde gereksiniminiz olabilecek optimizasyonları yapmanıza imkan tanımamasıdır.
Cloud Hosting: Dilimize “bulut sunucu” olarak çeviri edilebilecek bu teknoloji; çoğu fiziksel sunucunun meydana getirdiği sunucu havuzundan, sanallaştırma tekniği kullanılarak, sanal fiziksel sunucular elde edilmesi olarak tanımlanabilir.

Bulut sunucuların en büyük avantajı; sunucu kaynaklarının bir panel üstünden, gereksinim tarafında, arttırılabilmesi ya da azaltılabilmesidir. Sistem kaynaklarına olan gereksinimlerinız değişiklık gösterdiğinde, fiziksel olarak bir server değişiklığı yapmanız gerekmez.

Bulut sunucularda meydana gelebilecek rastgele bir donanım bozukluksından ötürü siteniz olumsuz etkilenmez. Arıza sebebi ile azalan kaynak yerine, sunucu parkındaki diğer serverlardan kaynak sağlanır. Dolayısı ile alakalı bozukluk giderilene kadar internet siteniz kapalı kalmaz ya da sürat kaybetmez.

Bulut sunucuda barındırılan bir siteye erişmek isteyen ziyaretçi, erişim amacıyla kendisine en yakın coğrafi koordinatda tespit edilen server üstünden ziyaret gerçekleştirir. Bu hali bir numuneyle tanımlamak gerekirse; Almanya, Bulgaristan, Türkiye üstündeki fiziksel sunucuların sanallaştırılması ile yapılan bir bulut sunucudaki siteye girmek isteyen Yunanistan’daki ziyaretçi; kendisine en yakın coğrafi koordinat olan Bulgaristan’da ki serverdan sitenizi görüntüler. Bu sayede sitenize erişim sürati ve siteniz amacıyladeki gezinme sürati daha yüksek olur.

Günümüzde çoğu internet hosting firması; VPS paketlerinde de bulut sunucu çözümünü tercih etmektedir. Hem de bulut sunucuların derhal derhal tamamında SSD depolama teknolojisi kullanılmaktadır. HDD ile yapılan bulut sunucular görece daha yavaştır.
Kurumsal Hosting: Genelde e-posta trafiği yoğun olan işletmeler doğrulusunda tercih edilen bir internet barındırma çözümüdür. Normal bir Linux ya da Windows hosting hizmetinden tek farkı, daha sıhhatli e-posta alıp gönderebilmek amacıyla değişik teknolojiler kullanılmış olmasıdır. Hem de e-postaların silinmeden sistemde saklanabilmesi amacıyla, depolama kısmı da daha büyüktür.
E-Posta Sunucusu: E-Posta trafiği çok yoğun olan işletmeler doğrulusunda tercih edilir. Bu hosting türünde internet sitesi ya da diğer bir program barındırılamaz. Sunucunun tamamı e-posta trafiğini mükemmel şekilde sağlayabilmek amacıyla optimize edilmiştir.
Hosting Firmalarının Sağladığı Hizmetler
Hosting firmaları internet barındırma hizmeti dışında; domain satışı, domain transferi, hazır site satışı, SSL sertifikası satışı, sunucu bakımı ve optimizasyonu gibi hizmetlerde sunmaktadır.

Satın aldığınız hosting paketinin çeşidine göre yukarıdaki hizmetlerin birtakımları satın aldığınız hizmete dahil olabilir. Sunucu bakımı ve optimizasyonunun dahil bulunduğu paketlerde ileriye yönelik bir mağduriyet yaşamamak amacıyla, bu hizmetin sınırlarının satın alma evveli net bir şekilde öğrenilmesi gerekir.

Hosting Güvenliği Nasıl Sağlanır?
Hosting hesabı; bir sitenin yayın hayatına kesintisiz olarak devam yapabilmesi amacıyla lüzumlu olan en mühim nedendur. Dolayısı ile güvenliğinin üst civarda sağlanması gerekir. Hosting hesabının güvenliğini sağlayabilmek amacıyla alttaki hususlara ilgi etmek mühimdir.

Tahmin edilmesi güç şifreler kullanın. Kullandığınız şifreleri rakam, büyük harf, ufak harf, noktalama işaretleri ve özel karakterleri kullanarak oluşturun.
Sosyal medya hesaplarınızda ve e-posta hesaplarınızda kullandığınız şifreleri hosting hesabınızda da kullanmayın. Kötü niyetli bireylerin ele geçirmesi daha basit olan bu şifrelerin öğrenilmesi, hosting hesabınızın şifrelerinin de öğrenilmesi manasına gelir.
Hosting hesabınızda şifre ile erişilen veritabanı gibi alanların bütününe değişik şifreler atayın.
Hosting hesabınızdaki bütün şifreli alanların şifrelerini belirli periyotlarda yenileyin.
Hosting hesabınıza şifre girerken ekran klavyesi kullanın.
Hosting hesabınıza erişim tarihlerinizi ve dosyalar üstünde yaptığınız planlama tarihlerini not alın. Sistem kayıtlarından, sizin bilginiz haricinde hesabınıza erişim ya da planlama yapılıp yapılmadığını denetim edin.
Sistemdeki hiçbir dosyaya gerekmedikçe “chmod 777” sayısal sayısal değeri vermeyin. İdeal chomod sayısal sayısal değeri “644” ve “755” değerleridir.
Sadece itimat edilir kaynaklardan edindiğiniz eklenti, modifikasyon ve yamaları kullanın. Kaynağı belli olmayan yazılımları hosting hesabınıza kurmayın.
Bilgisayarınıza kesinlikle antivirüs yazılımı kurun. Bilgisayarınıza istemeden indirebileceğiniz kötü niyetli yazılımlarının şifre gibi bilgilerinize erişmesini engelleyin.
Hangi Hosting Firmasını Seçmeliyim?
Seçtiğiniz hosting paketinin özelliklerini saptamakten daha mühim olan neden, “hangi hosting firmasını tercih etmeliyim?” sorusuna sıhhatli bir cevap verebilmektir. Zira hosting hizmeti; genellikle yıllık, birtakım paketlerde de aylık olarak ön ödeme yapılarak sarfedilen bir hizmettir.

Her hizmet gibi hosting hizmetinin de, hosting planı gerçekleştiren firmaya belli bir maliyeti vardır. Sektörde önder koordinatunda olan firmaların birçoğunda fiyatlar birbirine yakın civardadir. Bu sebeple bir hosting planının ticari mantığa aykırı fiyatlarla satılıyor olması muhtemelen; o hizmeti, hizmet zamanı sonuna kadar kullanamama tehlikesi taşır. Zira sektöre yeni giren firmaların birçoğu müşteri kitlesini yükseltmek adına, maliyetinin altında fiyatlarla hizmet vermeye çalışmaktadır. Hedefledikleri müşteri sayısına ulaşamamaları halinde ise veri merkezi masraflarını ödeyemedikleri amacıyla, sessiz sedasız sektörden kaybolmaktalardır. Böyle bir durumda, sitelerinize ait dosyalara bir daha ulaşamama hali söz konusudur. Bu da hem ödediğiniz paranın, hem de siteniz amacıyla harcadığınız emeğin boşa gitmesi manasına gelir. Bu sebeple hosting hizmetinin fiyatından evvel, satın alacağınız firmanın sektörde ne kadar vakittir var bulunduğuna ilgi etmeniz gerekir.

Hosting firması tercih eder iken göz önünde bulundurulması gereken bir diğer neden ise işletmenin satış ardından hizmet politikasıdır. Zira internet siteleri 7/24 erişilebilen ve ötürüsı ile 7/24 sunucu kaynaklı teknik sorunların yaşanabileceği yapılardır. Sadece mesai saatlerinde teknik destek veren bir hosting firması, mesai saatleri dışında oluşacak sorunlarda geç destek vereceği amacıyla ziyaretçi kayıbı yaşamanıza namacıyla olabilir.

En ucuz hostingler için : www.birtiktasarim.com/iletisim