Chatbot Nedir?

Chatbot internet üzerinden hizmet alan kullanıcıların dijital ortamda merak ettiği konuları mesajlaşma yöntemi bilgi alma, işlem yapma gibi çeşitli amaçlarla doğrultusunda kullandıkları sohbet robotlarına verilen isimdir. Chatbot sanki normal bir insan yazıyormuş gibi karşısındaki kişinin soruları doğrultusunda otomatik cevap göndererek müşteri memnuniyetini kazanma konusunda yardımcı olarak müşterilerin talep ve beklentilerine yönelik cevaplar vermektedir. Chatbot hizmeti ile internet sitesi üzerinden sipariş verebilir, ürün satın alabilir, rezervasyon yaptırabilir ve bunun gibi daha pek çok işlemi kolay, hızlı ve güvenli bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Diyalog bazlı ara yüzler (CUI) kullanmakta olan Chatbotlar; WhatsApp, Facebook Messenger gibi mesajlaşma platformlarında yer alabildikleri gibi aynı zamanda Google Asistan, Siri gibi sesli asistanlarda yer alabilmektedir. Bunun yanı sıra işletmeler kendi web sitesi üzerinde de müşterilerine Chatbot hizmeti sunabilmektedir.

Chatbot ile internet sitesi üzerinden yapmak istediğiniz işlemi daha hızlı, daha kolay ve daha güvenli bir şekilde gerçekleştirmeniz mümkündür. Yazılı ve sesli komutlar ile hizmet vermekte olan chatbotlar bilgi verme, işlem yapma, tavsiyede bulunma gibi pek çok işlemi saniyeler gibi kısa bir süre içerisinde gerçekleştirerek kaliteli bir hizmet sunmaktadır.

Chatbotlar genel olarak kurulan diyologlarda cevap veren taraf olarak görünüyor olsa da bazı durumlarda chatbotlar müşterilere otomatik mesaj göndererek müşterinin de onaylaması durumunda sohbet başlangıcı gerçekleştirebilmektedir. Sadece diyolog ile sınırlı kalmayan chatbotlar pek çok işlemi gerçekleştirebilme özelliğine sahiptir. Teknolojinin günden güne hızlı bir şekilde ilerlemesi ile birlikte daha da gelişim göstermekte olan chatbotlar internet web sayfaları üzerinde büyük bir yardımcı.

Chatbot’lar Ne Zamandan Beri Konuşuluyor?

Yapay zeka üzerinde yaygınlaşan merakın bilimsel araştırmalara dönüşmesi yaklaşık olarak 1950 yıllarına kadar gidiyor. 1951 yılında Alan Turing’in “Can machines think? (Makineler düşünebilir mi?) adlı başarılı çalışması bu konudaki ilk referans olarak gösteriliyor. İlk olarak uygulamaya geçen chatbot ise 1966 yılında bir MIT profesörü olan Joseph Weizenbaum tarafından geliştirilmekte olan “ELIZA” kabul edilmektedir.

ELIZA ilk aşamada tasarlanırken bir psikolog olarak tasarlandı ve insanlarla birebir diyaloglar kurması hedeflenerek tasarlandı fakat doğal dil işleme ve makine öğrenmesi teknolojileri o zamanlarda henüz yeterli seviyede gelişim gösteremediği için, o dönemde sadece kelime eşleştirme uygulaması üzerinden karşı taraftan gelen ses algısına göre otomatik yanıt oluşturabiliyordu.

Günümüzde ise teknolojinin her geçen gün gelişim göstermesi ile birlikte GAFAMA dediğimiz Google, Apple, Facebook, Amazon, Microsoft, Alibaba gibi büyük teknoloji devlerinin bu konu üzerinde durarak yoğunlaşma sağlaması ile birlikte büyük oranda gelişmiş yapay zeka teknolojileri kullanan chatbotlar ve sesli asistanlar ortaya çıkartılmıştır. 2016 senesinde Google tarafından yapay zekayı odak noktası olarak kabul eden bir strateji benimsendiği ve Facebook Messenger’ın chatbotlara açıldığını açıklanmıştı. Bu duyuru ile birlikte chatbotlar pek çok uygulama üzerinde kullanılmaya başlanarak günümüzde büyük bir yere sahip oldu.  

Ne Gibi Kullanım Alanları Öne Çıkıyor?

Chatbotlar günümüzde özellikle büyük çaplı işletmelerde sıklıkla kullanılmaktadır. Müşteriye destek sağlayarak hızlı yanıt ve çözüm önerileri ile müşteri memnuniyetini sağlamakta olan chatbotlar zamandan ve enerjiden büyük oranda tasarruf sağlamaya yardımcı olmaktadır.  Gartner, 2020 yılından sonraki süreçlerde müşteri etkileşiminin %85’inden fazlasının insan olmadan sadece chatbotlar ile gerçekleştirileceğinin mümkün olduğunu dile getiriyor. Chatbotların kullanım amaçları genel olarak kullanıcı yorumlarına hızlı bir şekilde cevap vermek, kullanıcıların soru ve şikayetlerine anlık olarak çözüm üretmek, rezervasyon yapmak, talep oluşturmak ve onay almak gibi işlemlerden oluşmaktadır ve genel olarak bankacılık, internet alışverişi gibi işlemlerde kullanılmaktadır.

Profesyonel destek için bizimle iletişime geçebilirsiniz…