E-fatura Nedir? E-Fatura Sistemi

Resmi olarak 2018 yılından itibaren 5 Milyon Türk lirasından daha yüksek ciro elde eden tüm işletmeler faturalandırma sisteminde e-fatura kullanma zorunluluğuna tabi tutulmaktadır.

E-fatura kullanıcısı olan firmalar aslında pek çok avantaja sahip olmaktadır. Bunlardan en önemlisi ise e-fatura sistemi ile gerçekleştirilen faturalandırma işlemlerinde faturanın karşı tarafa ulaşımında gecikme ya da faturanın kaybolması gibi problemler ortadan kalkmakta ve fatura sistem üzerinden görüntülenebilmektedir. Ayrıca fatura tahsilatlarında da faturalar direk olarak karşı tarafa ulaştığı için ödemelerde yaşanan gecikmelerde ortadan kalkarak tahsilat sistemi daha kolay olacaktır.

E-Fatura Sisteminin Avantajları Nelerdir?

E-fatura sisteminin işleyişe girmesi kağıt israfına son vermiş olduğu gibi aynı zamanda baskı makineleri içerisinde en sık kullanılan yazıcıların da kullanımını azaltarak kartuş, toner gibi malzemelerin tüketilmesini de ortadan kaldırmaktadır. E-fatura sisteminde faturaların kargoya verilme ve karşı tarafa ulaşma süresinde önemli bir derecede zamandan tasarruf sağlanmakta ve faturaların kargoda kaybolma riski tamamen ortadan kaldırılarak sistem üzerinden kolay bir şekilde görüntülenebilmektedir. E-fatura sisteminde faturaya ihtiyaç duyulması durumunda aradan aylar bile geçmiş olsa istediğiniz faturayı tek tuş ile kolay bir şekilde hızlıca görüntülemeniz mümkündür. Bu durum da dosya ve arşiv arayışlarına son vermekte ve zamandan tasarruf sağlayarak büyük bir iş yükünü hafifletmektedir.

E-Fatura Nedir?

E-fatura sistemi 5 Milyon Türk lirasından daha yüksek ciro elde eden işletmelerin kullanmış olduğu bir faturalama sistemidir. E-fatura sisteminde geçmiş dönem faturalarına ihtiyaç duyulması durumunda faturanın saklanma ve arşivlenme işlemi olmadığından sistem üzerinden kolay bir şekilde yeniden çıkartılabilmektedir. Fatura kaybolma sorununun ortadan kaldırılmasına büyük katkı sağlamakta olan e-fatura sistemi büyük bir iş yükünü hafifletmekte ve zamandan da büyük oranda tasarruf sağlatmaktadır. E-fatura üzerinden gerçekleştirilmekte olan işlemlerinin arşivi Gelir İdaresi Daire Başkanlığı’na ait özel bir sistem üzerinde depolanmaktadır.  E-fatura sistemi üzerinden sadece kendi işletmenize ait olan faturaları görüntüleyebilir ve yine sadece kendi işletmenizin faturalarını çıktı olarak alabilirsiniz. E-fatura sistemi kullanıcıları ülkemizde günden güne artış göstermeye devam etmektedir.

E-Faturanın Avantajları Nelerdir?

E-fatura sistemi kullanmakta olan işletmeler hem zamandan tasarruf sağlamakta hem de iş yükünden büyük oranda rahatlık sağlayarak daha güvenli ve daha disiplinli bir çalışma sürecine geçiş yapmaktadır. İşletmenin maliyetini azaltan e-fatura sistemi faturaların elektronik ortam üzerinde hazırlanmasını sağlayarak kağıt, toner ve kartuş gibi kırtasiye malzemelerinin en aza düşürülmesini sağlar. E fatura sistemi ile kesilen faturalarda kargo işlemine gerek kalmaksızın fatura kesildiği an direk olarak karşı tarafa sistem üzerinden iletilmektedir. Arşiv ve dosyalama gibi büyük bir zaman isteyen iş yükünü hafifleten e-fatura sistemi evrak ve faturaların dijital ortam üzerinde depolanmasını sağlayarak fatura kaybolma riskini tamamen ortadan kaldırır.

E-Fatura Zorunluluğu Kimler İçin Geçerlidir?

E-fatura sistemi kullanmak için zorunlu tutulan işletmelerin yanı sıra isteğe bağlı olarak da e-fatura sistemine geçiş yapılabilmektedir. E-fatura sistemine geçmesi zorunlu olan işletmeler ise;

2018 yılı hesap dönemine ait brüt satış toplamı 10 milyon TL ve üzeri olanlar,

2018 yılı ile 2019 yılı hesap dönemlerine ait brüt satış toplamı 5 milyon TL ve üzeri olanlar,

2020 yılı ve müteakip dönemlerine ait brüt satış toplamı 5 milyon TL ve üzeri olanlar,

4760 sayılı kanunda ekli I sayılı listede yer almakta olan malların ithali, imali ve teslimi hizmetleri sebebi ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan lisans alanlar,

ÖTV kanununa ekli III sayılı listede yer almakta olan mevcut malları inşa, imal, ithal edenler,

6563 sayılı kanunda tanımlanan hizmet aracıları,

5957 sayılı kanuna kapsamında komisyoncu veya tüccar olarak sebze-meyve ticareti yapanlar.

Profesyonel destek için bizimle iletişime geçebilirsiniz…