Localhost, bilgisayara sunucu/hosting görevi vermek için kullanılmaktadır. 3. parti programlar sayesinde bilgisayarımızda kullanabileceğimiz localhost’un ne olduğunu, localhost kurulumu ve localhost kullanımını anlatacağım.

Localhost Nedir?

Localhost kelime anlamı olarak, o anda kullanılan bilgisayarı, veya sahip olduğu ip adresini belirtir. Bilgisayara hosting kurmak da diyebiliriz aslında. Herhangi bir hız sınırı olmaksızın, bilgisayar depolama alanınız kadar çalışma sağlayabileceğiniz programlar aracılığıyla kullanılmaktadır. En önemlisi PHP gibi programlama dilleri için gerekli olan bir araçtır.

Dosyalara Başkaları Erişebilir Mi?

Hayır. Hosting herkese açık bir çalışma alanıyken, localhost ise sadece sizin bilgisayarınızda çalışmaktadır. Fakat yine de görülmesini isterseniz, modeminizin dış ip adresini statik ip adresine çevirip, dışarıdan gelen istekleri de localhost’a yönlendirirseniz sitenizi herkese açık yayınlayabilirsiniz.

Localhost Program Önerisi

Localhost programları aslında tercih meselesidir diyebiliriz fakat biz yine de sizler için bu yazıyı derlemek istedik.

1-) Laragon

Bana kalırsa en güzel ve kullanışlı programdır diyebilirim. Basit arayüzü ve hızlı bir şekilde proje oluşturma sayesinde bir adım öne çıkmaktadır benim için. Tek tuşla WordPress, Laravel, Joomla, Prestashop, Drupal, Lumen, CakePHP, Symfony kurulumu yapabilirsiniz. Bunlara hızlıca link verebilir ve üstelik domain gibi adlandırabilirsiniz.

Laragon Kurulumu

Öncelikle linkten full sürümünü indirmenizi tavsiye ediyoruz. Ücretsiz olan exe dosyamız bilgisayarımıza indikten sonra kuruluma geçiyoruz.

localhost kurulumu
localhost kurulumu

Oluşan Projeme Nasıl Ulaşırım?

Genellikle çoğu localhost programlarında 127.0.0.1 veya localhost kullanılsa da Laragon programında bunu özelleştirebilmektesiniz. Tabi ki bu sadece “Hızlı Oluştur” menüsünden oluşturulan projeler için geçerlidir. Dosyasını başka yerden aldığınız ya da manuel oluşturduğunuz projeler için 127.0.0.1 ya da localhost yazıp ” / ” işaretini koyup girmeniz gerekmektedir.

localhost/projeadi veya projeadi.com şeklinde kullanılır.

Laragon programının tek eksi özelliği phpMyAdmin kurulu gelmemesidir. Fakat bunu da kısa bir şekilde halledeceğiz. Yine aynı şekilde sağ tıklayarak araçlar kısmına geliyoruz. Quick-add seçeneğine basıp phpMyAdmin e tıklıyoruz ve kurulum gerçekleşiyor. Tarayıcı kısmına localhost/phpmyadmin yazarak ulaşabilirsiniz.

Diğer Öneriler

Kurulumla ilgili sorun ve yardımlar için bizimle iletişime geçebilirsiniz.