Framework nedir sorunun yanıtı ile ilgili verilbilecek en net cevap, uygulama ve bilgisayar sistemlerinde süreçleri kısaltmak için kullanılan mekanizmalardır. Framework sistemleri sayesinde üzerinde çalıştığınız uygulamalarda zamandan ve kodlama sürecinden kazanarak daha hızlı işlemler yapabilirsiniz.
Framework Nedir? Kullanım Amacı Nedir?
Framework için aslında şablon kelimesi ile de tanımlama yapılabilir. Böylece aynı tarzda işlemleri yapmak için bu şablonları kullanarak zamandan ve efordan tasarruf edersiniz.
Framework Neden Kullanılmalıdır?
Framework sayesinde tekrarlı ve sürekli yapılan rutin işlemler otomatik olarak ve kısa sürede yapılarak kolaylık sağlanır. Framework sayesinde bir şablonu hep baştan ve aynı şekilde yazmaktan kurtulursunuz.
Örneğin bir uygulamada aynı fonksiyonu sürekli yazmak yerine bir framework kullanarak aynı kodu tekrar yazma külfetinden kurtulursunuz.
Framework Nasıl Çalışır?
Framework sayesinde programlcı, iskeleti yeniden kodlamak ve bu işlemi tekrarlamak yerine, uygulamasının geliştirilmesine odaklanabilir. Teknik açıdan framework içerisinde başka bir uygulamanın kullanım iznini yani API’yi içerir. API sayesinde kaynak kodda izin verilen kodlara ve fonksiyonlara erişim sağlanır.
İlaveten Frameworkler geliştirenlerin tarafından bir programlama dikinin kullanılarak yazıldığı kodu, bilgisayarın anlayabileceği makina diline yani 0 ve 1’li dile çeviten ve derleyen bir aracı da bünyesinde barındırabilir.
Bir uygulama yapmak için kullanılan diller üzerinden oluşturulan frameworkler, bir yazılımın içerisinde soyutlama denilen yüksek seviye bir kod kullanır.
Framework ile çalışmak oldukça basittir. Kolaylaştırılmış düzeyde derlenen kodları barındırdıkları için herhangi bir ortama kurularak kod yazmaya başlanılabilir.
En Çok Kullanılan Frameworkler
Piyasada yaygın olarak aynı programlama dili için pek çok framework bulunur. Bunun sebebi başarılı olan bir paketin başka bir geliştirici tarafından farklı yorumlanmasından dolayıdır.
Framework seçiminde en önemli husus kullanılacak dildir. Eğer PHP bilginiz varsa PHP için geliştirilmiş bir framework öğrenmeniz mantıklı olacaktır. Yani genel anlamda kullanmak istediğiniz dil için yazılmış bir framework kullanmanız gerekmektedir.
Doğru framework seçimi ile farklı ve zengin içeriklere, işlevsel özelliklere sahip olabilirsiniz.
Aşağıdaki listede her programlama dili için popüler olan framework listesini bulabilirsiniz.
PHP Frameworkleri
- CakePHP: Ruby on Rails’in sevilen iskele özelliklerini içeren daha modern bir çerçevedir. Yapılar hızlıdır ve çok sayıda yerleşik farklı test ve güvenlik özelliği sunar.
- CodeIgniter: Hızlı uygulama geliştirmeleri için önerilen, çok sayıda kütüphane içeren, kullanımı kolay bir frameworktür.
- Horde: Ücretsiz ve açık kaynaklı bir framework olan Horde, e-posta ve takvim gibi bileşenlere sahip olduğundan işbirliğine dayalı yazılım oluşturmak isteyenlere önerilir.
- Laravel: Ücretsiz, açık kaynaklı ve hızlı uygulama geliştirmeyi kolaylaştıran en popüler PHP çerçeveleri arasındadır.
- Symfony: Verimli, kararlı ve olgun bir PHP çerçevesidir. Yeniden kullanılabilir kütüphaneler ve bileşenlere sahiptir.
- Yii: Karmaşık ama hızlı yüklenmesi gereken sayfalar için derlenmiş açık kaynak kodlu bir framework.
- Zend: Kimlik doğrulama, formlar ve benzeri bileşenleri olduğu için kurumsal framework arayanlar için iyi bir seçenek olabilir.
- Zikula: Hem içerik yönetim sistemi hem web uygulaması. Symfony’nin bir uzantısıdır.
Java Frameworkleri
Java dili için en çok ve sıklıkla kullanılan framework Spring paketidir. Spring ile herhangi bir programlama dili dizilimini izlemeniz gerekmez. MVC bileşen desteği de mevcuttur.
Python Frameworkleri
Özellikle ileri düzey ve nesne odaklı tasarımlar için kullanılan bir programlama dilidir. Pek yaygın kullanımamaktadır.
- Django: Python kullanıcıları için ücretsiz ve açık kaynak kodlu ve sıklıkla web geliştiricileri tarafından kullanılan frameworktür.
- Flask: Kullanımı kolay, esnek, bir frameworktür. Herhangi bir araç ya da kütüphaneye ihtiyaç duymaz. Özellik eklemek için Flask uzantılarını kullanmalısınız.
JavaScript Frameworkleri
JavaScript, web uygulamalarının geliştirilmesinde sıklıkla kullanılan bir dildir.
- Angular.js: Google ve açık kaynak kodlu kullanıcılar tarafından oluşturularak sunulan bir pakettir.
- Express.js: MEAN yığınının bir parçası olarak kullanılan MongoDB, Express.js, Angular.js içeren bir parçadır.
- Node.js: Sunucu taradında Javascript çalışmasına olanak sağlayan yaygın bir kütüphanedir. Node.js PHP ve ASP uygulamalarına göre daha hızlıdır. Bu da performansı etkilemektedir.
- React.js: Frameworkten ziyade arayüz tasarlanması için kullanılan bir kütüphanedir. Kullanıcı deneyimini geliştirmek için kullanılır.
Framework nedir sorunun cevabı olarak sizlere hem geniş bir bilgi hem de farklı kütüphanelerin lsitesi ile beraber ne işe yaradıklarına dair detaylar verdik. Framework kullanmak kodlamanızdaki kaybettiğiniz zaman ve iş gücünü size geri verecektir.