Google Adwords Nedir?
Google AdWords, Google arama motorunda ve google haritalarda işletmenizin kullanıcılara sağlamış olduğu ürün ya da hizmetlerin kullanıcılara daha kolay bir şekilde aktarılarak en kısa yoldan ulaşabilmesini sağlayan bir internet reklamcılığı sistemi olarak bilinmektedir. Günümüzde teknolojinin hızlı bir şekilde gelişme sağlaması ile birlikte artık pek çok kişi nereye gideceğini, hangi aktivitelere katılacaklarını ve satın alacakları pek çok ürünü internet sitesi üzerinden Google’da arayarak işlem yapmaktadır.
Google Adwords Nedir? Reklam Modelleri Nelerdir?
İşletmenizin reklamını yaparak hedef kitle olan kullanıcılar sunmuş olduğunuz ürün ya da hizmetlere yönelik aramalar gerçekleştirdiğinde ürününüzün Google sayfası üzerinde ön plana çıkmasını sağlayabilirsiniz. Adwords ile de mevcut hedef kitlenin yanı sıra yeni müşterilere de kolay bir şekilde erişim sağlayabilir ve satış performansınızı genişleterek daha fazla kitle tarafından tanınabilirsiniz.
Google, 1998 yılından beri yaklaşık olarak dakikada ortalama 2 milyondan fazla tıklama sağlanarak arama yapılan, dünyanın en çok kullanılan ve en çok bilinen arama motoru arasında yer almaktadır. Yenilikçi yapısı ile kullanıcılarına sürekli olarak gelişen teknolojiye uyumlu yeni metodlar sunmakta olan Google’ın, 2000’li yılların başlarında kullanıma sunmuş olduğu Google AdWords ile internet sitesi üzerinde gerçekleştirilen satın almaya yönelik bilgi, ürün, hizmet arayışlarında çok farklı bir boyut kazanmıştır.
Google Adwords Nedir? Reklam Modelleri Nelerdir?
Google Adwords reklamları; sadece büyük ölçekli işletmelere özgün olarak değil aynı zamanda küçük ölçekli ve orta ölçekli işletmeleri de kapsamak üzere geniş alanda hizmet sunmaktadır. Adwords ile işletmenizin reklamını vermeye başladığınızda, mevcut olarak belirlemiş olduğunuz hedef kitlenin yapabileceği arama sorgularını, ilgi alanlarını, olasılık olarak sayfa ziyaretinde bulunabileceği web sitelerini, ürün kategorilerini ve google arama konuları kendi istekleriniz doğrultusunda belirleyerek hedeflemeler gerçekleştirebilir ve reklamlarınızı google arama motorlarında yansıtabilirsiniz.
Bu şekilde Google, sizin belirlemiş olduğunuz anahtar kelimeler doğrultusunda seçmiş olduğunuz kategorilerde yapılan aramalarda işletmenizin reklamlarını kullanıcılara gösterebilir. Bunun dışında ise diğer internet sayfalarında da reklamlarınız görsel olarak gösterebilmektedir.
Google Adwords Reklam Çeşitleri Nelerdir?
1- Google arama ağı reklamları
Google Arama Ağı üzerinden reklam verdiğinizde sizin belirlemiş olduğunuz mevcut anahtar kelimeler kullanıcı tarafından Google araması yapıldığında reklamlarınız ilgili anahtar kelimelere yönlendirilerek Google arama sonuçları ile birlikte gösterilir.
2- Görüntülü Reklamlar – GDN Ads
Google üzerinden yayınlanmakta olan görüntülü reklamlar hedef kullanıcı kitlesi web sitelerinde dolaşırken, YouTube videosu izlerken, Gmail hesaplarında maillerini kontrol ederken ya da mobil cihazlar ve uygulamalar kullanırken karşılarına çıkar ve dikkat çekici bir özelliğe sahiptir. En sık tercih edilen reklam seçenekleri arasında yer almaktadır.
3- Video Reklamlar
Google Adwords ile sizde ürünleriniz için etkileyici video kampanyaları düzenleyerek YouTube’da ve google ile işbirliği yapan diğer tüm video sitelerinde gezinen müşteriler ile kolay bir şekilde etkileşime geçerek kullanıcının ilgisini çekebilirsiniz. Kullanıcı video izlerken birden ortaya çıkan atlanabilir yayın içi reklamlar, atlanamayan yayın içi reklamlar ve yayın dışı reklamlar video reklamlara örnek olarak gösterilmektedir. Özellikle yayın içi atlanamayan reklam seçeneği kullanıcı tarafından zorunlu olarak izlendiği için çok daha etkili olacaktır.
4- Uygulama reklamları
Türkiye’de her ne amaç doğrultusunda olursa olsun internete bağlanan kullanıcıların yaklaşık olarak %58 oranında olan kısmı mobil cihazlar üzerinden internet erişimi sağlıyor. Yapılan araştırmalara göre mobil uygulamalara ayda yaklaşık olarak 30 saatten fazla süre harcanmasına karşın uygulamaların indirme oranı yine de yetersiz. Uygulama yükleme reklamları ile kullanıcıların uygulamanızı fark etme oranı ise çok daha etkili.