Search Console Nedir?

Dünyanın en çok kullanılan arama motoru olan Google, bünyesinde pek çok işletmenin reklamına yer vererek işletmelerin daha fazla ön plana çıkmasını sağlamaktadır. Google Search Console, web sitenizin Google arama motorunda nasıl performans sağlamakta olduğunu gözlemlemenize ve daha verimli olarak nasıl bir performans gösterilmesini, performans arttırmak için uygulanması gereken adımları takip etmeniz konusunda fayda sağlamaktadır.

Search Console tamamen ücretsizdir. Search Console web sitelerini nasıl tarama yaparak dizine eklediğini ve sonrasında ise arama sonuçlarında nasıl göründüklerini aktarır, arama sonuçlarındaki sıralamayı göstererek sıralamalarda yükseliş ya da düşüş olup olmadığını analiz etmeye yardımcı olur.  

Yükselme ve düşüş hareketlerini hangi faktörün etkilediğini ve bu durumların nasıl düzeltilebileceğini anlatan içeriklere yer vermektedir.

Neden Google Search Console Kullanmalı?

Google Search Console kullanımı pek çok avantaj sunmaktadır. Google’ın web sitenizi bulabildiğini ve tarayabildiğini onaylamanın yanı sıra dizine ekleme sırasında meydana gelen sorunları düzenleme ve sitenizin aranma sıklığını takip edebilmenizi sağlama gibi pek çok avantaj sunmakta olan Google Search Console web sitenizin ön plana çıkarak daha fazla kullanıcı tarafından görüntülenmesi için gerekli seçenekleri sunmaktadır.

Google Search Console tüm bunların yanı sıra web siteniz üzerinde dizine ekleme, spam ya da başka sorunlarla karşılaştığında tarafınıza uyarı göndermekte ve web sitenize hangi sitelerin bağlantı verdiğini gösterme özelliğine sahip bulunmaktadır.

Google Search Console Nasıl Kullanılır?

1. Adım: Google Search Console’u kullanmaya başlamadan önce ilk etapta bir şeyler eklemeniz gerekir. Ana sayfanın üst kısmında yer almakta olan özellik ekle butonuna basarak ekleme işlemini gerçekleştirin.

2. Adım: Sitenizi Doğrulayın

Sitenizi doğrulamak için doğrulama sayfasına giriş yaptığınızda bir dizi doğrulama seçeneği elde edersiniz. Google Search Console’daki HTML etiketi seçeneğini tıklayarak ardından tırnak işaretleri dışında “content =” ifadesinin ardından gelen kodu kopyalayın. Sonrasında ise Yoast kontrol paneline geçiş sağlayarak “Web Yöneticisi Araçları” seçeneğini seçin ve kodu uygun olan kutuya yapıştırın. Sonrasında ise Google Search Console kontrol paneline geri dönüş sağlayarak “Doğrula” seçeneğini işaretleyin. Doğrulamanın geçerli olması durumunda karşınıza yeşil renkli bir onay işareti çıkacaktır.

3. Adım: Siteniz doğrulandıktan ve onay işareti çıktıktan sonraki aşamada Search Console’u Analytics’e bağlamak gerekir. Bu, iki hesabın bilgileri paylaşmasına seçenek sunar ve analiz etmeniz için daha da fazla veri sağlar.

4. Adım: Search Console’a Site Haritası ekleme seçeneğini kullanın.

Search Console’un sağlamış olduğu en büyük faydalardan biri de Google’ın sitenizi düzgün bir şekilde taramış olduğundan ve tüm ilgili sayfaları dizine eklediğinden emin olmanız durumudur. Bunu düzgün bir şekilde gerçekleştirebilmek için Google tarafından desteklenmekte olan biçimlerden birine bir site haritası eklemeniz gerekir. Çoğu kişi diğer arama motorlarına da gönderilebilen bir XML site haritası önerisinde bulunmaktadır. Site haritası oluşturmanın bir kolay yolu ise XML-Sitemaps.com gibi çevrimiçi bir araç kullanmaktır.

5. Adım: Site URL’lerinizi Google’a gönderim sağlayın. Arama botlarının internet web sitenizi taradığından net bir şekilde emin olmak için ayarladığınızda muhtemelen sitenizi Google’a otomatik olarak göndermiş olursunuz. Google Search Console, Google’da bir URL göndermenin başka bir yöntemini de sunmaktadır. Buna eski adıyla “Fetch as Google” yeni adıyla “Check URL’s” adı verilmektedir. Bu işlem için ise tek yapmanız gereken URL Denetimi ya da Kapsam sayfasına giriş sağlayarak üst tarafta yer almakta olan kutucuğa alan adınızı yazmanız ve enter tuşuna basmanızdır. İşlem tamamlandığında, URL’nin Google’ın dizinine gönderildiğini belirtmektedir.

Profesyonel destek için bizimle iletişime geçebilirsiniz…