Micorosft’un işletim sistemlerimiz ile birlikte gelen Uzak Masaüstü Nedir ve nasıl kullanılır konularını ele alacağız. Ayrıca alternatif RDP araçlarını da önereceğiz.

Uzak Masaüstü Nedir?

Windows uzak masaüstü aracı ile uzaktaki bir bilgisayara ve ya sunucuya internet üzerinden bağlanma imkanı sunan ve o bilgisayarı kontrol etmeyi sağlayan bir yazılımdır. Bu Windows’un kendi RDP yani Remote Desktop Protocol yazılımı ile mümkün hale gelmiştir. Uzak Masaüstü Nedir sorusunun yanında sizlere bu sistemin alternatif çözümlerini de anlatmak istiyoruz.

Tüm Windows işletim sistemine sahip bilgisayarlar, başka bir cihaza bağlanmak için RDP kullanırlar. Anca sadece belli başlı Windows sürümleri RDP bağlantısına izin vermektedir. Bu protokolün alternatifi olarak Linux ve diğer platformlarda açık kaynak kodlu olan VNC yani Virtual Network Computing protokolü kullanılır.

Uzak masaüstü bağlantısında iki bileşene ihtiyaç duyulur. RDP istemcisi ve RDP sunucusu. Bağlanacağınız bilgisayara sunucu adı verilir. Kontrol edecek olan cihaza ise istemci adı verilir. RDP sadece Windows işletim sisteminde bulunan ve Windows işletim sistemli bilgisayarlara bağlanılmasına izin veren bir protokoldür.

Windows’da Uzak Masaüstü Bağlantılarını Etkinleştirmek

Uzak Masaüstü Nedir sorusunun ardından sıklıkla sorulan bir diğer soru sistemi etkinleştirmektir. Uzak masaüstü bağlantısını kullanmadan önce Windows işletim sistemli bilgisayarınızdan RDP özelliğini aktif hale getirmeniz gerekiyor. Aksi durumda kullanamazsınız.

Windows’da uzak masaüstünü etkinleştirmek için;

Güvenli Windows Uzak Masaüstü Bağlantısı Nasıl Oluşturulur?

Uzak masaüstü seçenekleri, potansiyel olarak uzaktan alınabilecek saldırılara bilgisayarını gebe hale getirir. Dolayısı ile uzak masaüstü bağlantıları için bazı tedbirler almanız gerekir.

  1. Açık RDP bağlantılarına izin vermeyin.
  2. Ağ Düzeyinde Kimlik Doğrulamasını etkinleştirin. Windows 10 ve Windows Server 2012 sonrası sürümlerde varsayılan olarak etkinleştirilmiş bu seçeneği eski Windows sürümlerinde kendiniz etkinleştirmelisiniz.
  3. RDP bağlantılarına erişimi yetkisi olmayan kullanıcılara kısıtlamalar uygulayın. Yönetici olmayan hesapların RDP bağlantılarına iznini kısıtlamanız sizi uzaktan bağlantı ile yazılım yükleme ve dosya erişimi gibi çeşitli risklerden uzak tutar.
  4. Hesaplara kullanıcı girişi yapılırken maksimum şifre denemesi sınırı koyarak hizmeti durdurma gibi saldırıların önüne geçmiş olursunuz.
  5. Özel karakterler içeren, karmaşık, uzun ve güvenli şifreler kullanın. Böylece şifrelerinizin kolayca ele geçirilmesi ve bağlantınızın güvenliğini sağlayabilirsiniz.

Uzak Masaüstü İçin Alternatif Programlar

RDP ve benzeri protokoller için işletim sistemlerinin kendi yazılımları olsa da bu yazılımlar pek tercih edilmezler. Hem güvenlik hem de özellikleri açısından genelde farklı yazılımlar kullanılır. Bu yazılımların bir kısmı ücretsiz iken bazıları ücretli olabilir.

Tüm platformlar için kullanılabilecek olan 3 alternatif uzak masaüstü yazılımından bahsetmek istiyoruz size.

TeamViewer : Kurumsal ve kişisel kullanım için dünya çapında sıklıkla tercih edilen bu yazılım, her oturumda farklı bir id ve farklı parola oluşturması ile güvenlik konusunda sizlere yardımcı oluyor. Ücretli sürümünün yanı sıra kişisel ihtiyaçlarını için sınırlı kullanım sunan ücretsiz sürümü de yaygın olarak kullanılmaktadır.

Remmina : RDP ya da VNC kullanarak bağlantı yapmanıza izin veren açık kaynak kodu uzak masaüstü yazılımıdır. Linux sistemlerini de desteklemekle beraber Raspberry Pi gibi platformlarda da gömülü olarak çalışabilir.

SolarWinds Dameware : Şirket ya da kurumsal destek ekiplerine uzak kontrol ve destek imkanı sunar. Bulut tabanlı çalışmaktadır. İstenirse kurulabilir sürümleri de kullanılabilir.Çoklu platform desteği sunan bu yazılım ile kimlik doğrulama ve üst düzey güvenlik içeren bir uzak masaüstü çözümüne ulaşabilirsiniz.

Sonuç

Uzak masaüstü nedir konusunun sonunda sizlere bazı detayları vermek istiyoruz. Uzak masaüstü için RDP ya da VNC veya farklı bir protokolü kullanmak aslındab ir önem arz etmez. Sorunsuz ve güvenli bir uzak masaüstü deneyimi yaşamak için güvenlik önlemlerini almanız ve gerektiği durumlarda farklı yazılımları da kullanmanız gerekebilir.

SolarWinds gibi kurumsal bir yazılım yada TeamViewer gibi kişisel ihtiyaçlara yönelik bir alternatifi de kullanmak sizin elinizde. Farklı opsiyonları değerlendirirken hem ihtiyaç ve beklentilerinizi, hem de güvenlik seviyesini kıyaslamanız en önemli husustur.

Eğer sizi de kullandığı farklı anternatif uzak masaüstü yazılımları varsa artıları ile beraber bunları yorum bölümünde bizimle paylaşabilirsiniz.